Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Κάποιοι... Οχι όλοι


Κάποιοι από εμάς που ζούνε σε μια πραγματικότητα όχι κρατικοδίαιτη, βιώνουν τα πράγματα μ' έναν άλλο τρόπο. Κάποιοι από εμάς, ζούνε την κατάρρευση χωρίς την σταθερότητα του “μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει”. Κάποιοι από εμάς, δεν χάσανε τον 14ο μισθό. Δεν τον είχανε ποτέ. Αυτοί οι κάποιοι, έχουνε μείωση των εισοδημάτων τους κατά 98,4% κι όχι κατά 30 μόνο. Αυτοί οι κάποιοι χαμογελάνε όταν γιαουρτώνεται ένας πολιτικός. Κρυφογουστάρουνε δε, ιδιαίτερα, τη σειρά που έχει τηρηθεί στο γιαούρτωμα. Πρώτα οι συνδικαλιστές και τώρα οι πολιτικοί. Η κορυφή των κρατικοδίαιτων, αυτών που “μαζί τα φάγανε”, δεν είναι πια στο απυρόβλητο.

Η αποτυχία του συστήματος, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι κάποιοι άλλοι τρώγανε τα κρατικά λεφτά για σειρά ετών, σε “δράσεις” στο όνομα της ανάπτυξης, με μεγάλο μέρος αυτών των δράσεων να έχει να κάνει με την ανάπτυξη του λογαριασμού τους στα νησιά Κεϋμάν. Τώρα που το πάρτυ τελείωσε, αυτοί οι κάποιοι, δεν έχουν και κάνα σοβαρό πρόβλημα. Τη θεσάρα την έχουν, το λογαριασμό επίσης, οπότε πέρα βρέχει. Άντε να τους μειωθεί λιγάκι ακόμα το “μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει”, θα επιπλεύσουν μια χαρά όμως. Κι πάλι πλούσιοι θα είναι σε σχέση με το χάλι των υπολοίπων. Και επειδή μας χρειάζονται, για να διατηρήσουν τη θεσάρα και το πέρα βρέχει, μας λένε να κάνουμε υπομονή. Να τους στηρίξουμε και να τους αφήσουμε να ταχτοποιήσουν τα πράματα αυτοί που ξέρουν, και μόλις ηρεμήσει η κατάσταση, θα μας ξαναδώσουν δουλειές και κομμένα πίσω.

Κάποιοι από εμάς λοιπόν, αναγνωρίζοντας αυτή τη κατάσταση γύρω τους, αποφασίζουν να ενώσουν τη φωνή τους με τις φωνές κάποιων τρίτων, που μιλάνε για την ανάγκη αλλαγής αυτού του σκηνικού και του μοντέλου. Κι εδώ, είναι που κάποιοι από εμάς, ανακαλύπτουν τη ανελέητη αλήθεια: το μοντέλο που εφαρμόζουν οι τρίτοι κάποιοι, είναι το ίδιο το υπάρχον τελικά, με διαφορετικό κέλυφος και σημαντική αλλαγή στα πρόσωπα. Προτείνουν τον εαυτό τους για τη κρατικοδίαιτη θεσάρα, κι όχι μόνο. Για όλες τις κρατικοδίαιτες θεσάρες. Μόνον εκείνοι είναι οι άξιοι και ικανοί να πάρουνε τη κατάσταση στα χέρια τους και να τη διαχειριστούν. Από εμάς θέλουν μόνο να τους στηρίξουμε και να τους αφήσουμε να ταχτοποιήσουν τα πράγματα αυτοί που ξέρουν.

Κάποιοι από εμάς, δεν βλέπουμε τη διαφορά μεταξύ των κάποιων άλλων και των κάποιων τρίτων. Και τρελαινόμαστε. Και ξεφεύγουμε από τα ειωθότα. Γιατί απογοητευόμαστε. Γιατί κοιτάμε τα παιδιά που μεγαλώνουμε, κι αναρωτιόμαστε τι φταίνε αυτά. Τι φταίνε αυτά, που κάποιοι την έχουνε δει κάπως;

Κάποιοι... Oχι όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.